Telefoon: 070 427 76 66 Spoed: 06 52 000 806
Den Haag

Borstvoeding

Borstvoeding geven is een goede investering in de gezondheid van je kind. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat borstvoeding voor een zuigeling de beste voeding is en minder risico geeft op maag-darmstoornissen, luchtweg- en urineweginfecties, bacteriële meningitis en chronische darmziekten. Ook allergische aandoeningen, diabetes mellitus, overgewicht en wiegendood komen minder voor bij kinderen die borstvoeding krijgen. Als verloskundigen van Praktijk Femme Den Haag vinden wij het vanzelfsprekend dat wij jullie als aanstaande ouders alle steun en begeleiding bieden in jullie keuze voor borstvoeding.

Borstvoedingsbeleid
Om je zo optimaal mogelijk te kunnen begeleiden, gebruiken wij de internationaal aanvaarde WHO/UNICEF uitgangspunten, 'de vijf standaarden voor het welslagen van de borstvoeding', als basis voor ons borstvoedingsbeleid.

De standaarden

  1. Organisaties voor moeder- en kindzorg hebben beleid vastgelegd waarmee elk kind een optimale start kan maken. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar voeding in de eerste twee levensjaren.
  2. Alle moeders krijgen hun baby direct na de geboorte in huidcontact bij zich. Het huidcontact duurt minimaal een uur.
  3. Ouders krijgen uitleg -ongeacht de voedingskeuze- over voeden op verzoek en de normale groei en ontwikkeling van hun kind.
  4. Vrouwen kunnen geïnformeerde beslissingen nemen met betrekking tot voeding.
  5. Ouders worden gesteund in het ontwikkelen van een hechte band met hun kind en het nemen van geïnformeerde beslissingen over de verzorging en behandeling van hun kind.

Achter de vijf standaarden zitten drie principes:

  • Elk kind heeft recht op een optimale start in het leven.
  • Ouders worden met respect behandeld met inachtneming van hun culturele achtergrond en ondersteund in hun eigen keuzes op grond van objectieve informatie, zodat zij hun kinderen optimaal kunnen voeden in de eerste levensjaren.
  • Goede voedingsgewoontes en in het bijzonder het geven en krijgen van borstvoeding, zorgen voor optimale gezondheid van moeder en kind.

Voor meer informatie over borstvoeding kun je bij het voedingscentrum terecht. Andere goede informatie websites zijn: www.borstvoeding.nl, www.lalecheleague.nl, www.borstvoedingnatuurlijk.nl.  

Geef je borstvoeding en ga je weer aan het werk? Klik hier voor meer informatie.

Soms is het geven van borstvoeding niet mogelijk of heb je na alles afgewogen te hebben, toch besloten om flesvoeding te geven. Natuurlijk respecteren wij dan jouw keuze en willen we je adviseren en begeleiden bij het geven van flesvoeding. Het voedingscentrum geeft hier meer informatie over.