Telefoon: 070 427 76 66 Spoed: 06 52 000 806
Den Haag

Als het mis gaat

Wat als het mis gaat?

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat, kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Meestal merk je het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms merk je niets en wordt pas tijdens de echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is. Een miskraam komt relatief vaak voor, bij 1 op de 10 zwangerschappen.

 

Verloop van een miskraam

Vaginaal bloedverlies en licht menstruatie-achtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen vanzelf op gang. Soms duurt dit een week tot enkele weken. Geleidelijk krijg je buikkrampen die steeds heviger worden en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. Je kunt ook wat bloedstolsels verliezen. Wanneer het vruchtje eruit is, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie. Het is verstandig geen tampons te gebruiken omdat dit de kans op een infectie verhoogd.

Wanneer op de echo gezien is dat er geen kloppend hartje is, mag je gerust enige tijd afwachten tot de miskraam zelf op gang komt. Je mag er echter ook voor kiezen om doorverwezen te worden naar een gynaecoloog. Bij dit consult wordt uitleg gegeven over de voor- en nadelen van afwachten, eventuele medicijnen om een miskraam op te wekken en/of het bespreken van een curettage.

Afwachten tot de miskraam vanzelf op gang komt, kan medisch gezien geen kwaad. We zullen je begeleiden in deze periode en in de gaten houden of de lichamelijke reacties normaal zijn.

De door de gynaecoloog voorgeschreven vaginale tabletten kunnen een spontane miskraam opwekken. De miskraam verloopt dan hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. De tabletten breng je thuis in, je hoeft niet naar het ziekenhuis. De medicijnen werken niet altijd: bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het. Als de miskraam niet op gang komt, is alsnog een curettage nodig.

Een curettage is een kleine operatieve ingreep. De baarmoederholte wordt hierbij via de vagina schoongemaakt. De ingreep duurt ongeveer 10 a 15 min. Je krijgt een korte narcose, zodat je niets van de ingreep merkt. Een curettage is een ingreep met een zeer klein risico op complicaties.

Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Je zult zowel lichamelijk als emotioneel moeten herstellen.

 

Herstel na een miskraam

Na een miskraam herstelt je lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormonen in je bloed weer veranderen. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. De volgende menstruatie kan weer na ongeveer 4-6 weken op gang komen. Lichamelijk kun je weer proberen opnieuw zwanger te worden, je hoeft niet te wachten tot de eerstvolgende menstruatie is geweest.

Emotioneel gezien reageren vrouwen verschillend op een miskraam. Waar de een al snel weer het gewone leven oppakt heeft de ander meer tijd nodig om het te verwerken. Reacties kunnen variëren van 'jammer' tot 'het ergste wat me ooit is overkomen'. Er is bij iedereen wel een gevoel van gemis, iets waar al plannen voor werden gemaakt en wat nu is gestopt. Logisch dat daar tijd voor nodig is, zeker wanneer het een heel erg gewenste zwangerschap was. Gevoelens van jaloezie naar vrouwen waar wel de zwangerschap doorgaat, zijn niet vreemd. De vraag waarom het misging kan je bezighouden. De gedachte dat zwanger worden in elk geval mogelijk is gebleken, is soms een steun. Je kunt door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust. Heb je behoefte aan professionele begeleiding hierbij, vertel het ons. Wij helpen je bij het vinden van de voor jou geschikte begeleiding.

Wil je meer informatie over (het verwerken van) een miskraam:

www.fiom.nl. Het FIOM biedt hulp aan vrouwen en hun partner die een miskraam meemaakten en meer begeleiding wensen bij de verwerking ervan.

www.miskraamverwerken.nl. Over het verwerken van je miskraam.

www.wietroostmij.nl. Een initiatief van Monuta om steun en troost te vinden bij lotgenoten.

www.dag-lief-kindje.com. Dag lief kindje biedt steun aan alle vrouwen die een kindje hebben verloren of een miskraam hebben gehad. Maar ook aan hun partner, familieleden en andere mensen die dit van dichtbij hebben meegemaakt