Telefoon: 070 427 76 66 Spoed: 06 52 000 806
Den Haag

1e controle bij de verloskundige

De eerste controle vindt plaats op de Boekhorststraat 107G in Den Haag. Er zal een termijnecho worden gemaakt, je krijgt gezondheidsinformatie over je zwangerschap en je hebt een intake bij de verloskundige. Ook krijg je informatie over kraamzorg. 

Tijdens je zwangerschap vinden diverse onderzoeken plaats. Sommige zijn noodzakelijk, terwijl je bij andere zelf beslist of je daar behoefte aan hebt. 
Als je voor het eerst op controle komt, vertellen we je uitgebreid over alle onderzoeken.

Urineonderzoek

Tijdens de eerste controle zal de urine gecontroleerd worden op eiwit en suiker. Dit om te kijken of je nieren goed functioneren en het vertelt ons iets over het verloop van je bloeddruk.

Bloeddruk

Bloeddruk is de druk die op de slagaders komt te staan als het bloed in je lichaam rondgepompt wordt. Als het hart samenknijpt is de druk het hoogst. Dit heet de bovendruk. Als het hart zich ontspant, is de bloeddruk het laagst. Dit heet de onderdruk. De verloskundige controleert bij elk consult je bloeddruk om goed in de gaten te houden of deze gaat stijgen.

Normaal gesproken is je bloeddruk de eerste zes maanden meestal wat lager dan voor de zwangerschap. De laatste drie maanden van de zwangerschap is de bloeddruk weer op hetzelfde niveau als voor de zwangerschap en soms iets hoger. Blijkt je bloeddruk de eerste zes maanden toch ineens te stijgen, dan neemt je verloskundige de nodige maatregelen

Bloedonderzoek
Tijdens je eerste controle krijgt je een laboratoriumformulier mee om bloed te laten prikken bij het HMC+Westeinde, HMC+Antoniushove of bij je eigen huisarts als daar een afnamepost zit. Je bloed wordt gecontroleerd op je bloedgroep, rhesus D-factor, rhesus c-factor, hemoglobine (IJzergehalte), glucose (suikergehalte), een aantal antistoffen tegen rode bloedcellen (IEA), Syfilis (geslachtsziekte), hepatitis B (leverziekte), hiv, en zo nodig de aanwezigheid van antistoffen tegen rode hond (rubella) en waterpokken (varicella).

Termijnecho
Deze wordt tijdens je eerste controle gemaakt of zo spoedig mogelijk ingepland.

Uitleg over prenatale screening 

Voor uitgebreide informatie over screening, kun je alvast kijken op www.pns.nl 

 

Wat moet je allemaal regelen?