Telefoon: 070 427 76 66 Spoed: 06 52 000 806
Den Haag
Beste zwangere/kraamvrouw,

Op dit moment heerst er in Nederland een Coronavirus- (COVID 19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus. Deze afspraken gelden tot in ieder geval 20 mei 2020. In deze brief informeren wij je hierover. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de social media van onze praktijk in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Lees verder ...

welke echo-onderzoeken

Inwendige echo

Bij echo’s voor 10 weken wordt vaak een inwendige echo gemaakt, omdat er op deze manier weinig weefsel tussen de echo en de baby zit. Dit geeft vaak de meest scherpe beelden voor metingen aan je kindje en foto’s bij een jonge zwangerschap. Ook in een latere periode kan er toch besloten worden om over te gaan op een inwendige echo indien de uitwendige echo geen goede beeldkwaliteit geeft.

Uitwendige echo

Terwijl je op een onderzoeksbank ligt zal de echoscopiste gel op je buik smeren en met een probe over je buik bewegen, en daarmee in de baarmoeder kijken. 

 

Termijn echo

patient1665408[1]

De eerste echo zal plaatsvinden als je ongeveer 8-10 weken zwanger bent. Tijdens deze echo kun je het hartje van de baby zien kloppen en zal de baby worden opgemeten. Door deze meting kan heel nauwkeurig worden bepaald hoe ver je precies zwanger bent en wat je uitgerekende datum zal zijn, daarom wordt het een ‘termijn echo’ genoemd.

20-weken echo

 

 

 

 

 

De 20 weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. De echo wordt gemaakt in de periode van 18 tot 21 weken zwangerschap. Deze echo wordt je aangeboden maar is niet verplicht.

Groei-echo

Als bij het uitwendig onderzoek van de verloskundige blijkt dat je kindje te snel of te langzaam groeit, of hier twijfel over bestaat zal een echo worden gemaakt. Ook als je vorige kindje bij de geboorte groter of kleiner was dan gemiddeld zal een groei-echo worden gemaakt. Tijdens deze echo zal de baby worden gemeten bij hoofd, buik en benen.

 

Overige redenen

Er kunnen ook andere redenen zijn voor ons om een echo te laten maken.

Placenta localisatie

De plek van de placenta (ook wel moederkoek genoemd) is niet van groot belang, zolang deze maar niet in de buurt van de baarmoederuitgang ligt. Mocht tijdens de 20-weken echo blijken dat dit wel het geval is, dan zal er rond 30 weken nogmaals een echo worden gemaakt om de exacte locatie te beoordelen. Hiervoor kan zowel een inwendige als een uitwendige echo worden gebruikt.

Vruchtwater echo

Als bij het uitwendig onderzoek blijkt dat je er te veel of te weinig vruchtwater in je baarmoeder zit, zal een echo worden gemaakt. Tijdens deze echo zal ook altijd de groei van de baby worden beoordeeld.

Liggings echo

Als je kindje bij 36 weken niet met zijn hoofdje naar beneden ligt zal een liggingsecho worden gemaakt. Tijdens deze echo zal worden gekeken hoe de baby precies ligt en of er een reden is waarom het kindje afwijkend ligt. Ook wordt altijd de hoeveelheid vruchtwater en de groei van de baby bepaald.

 Hiervoor zal de verloskundige contact opnemen met de echoscopiste.