Telefoon: 070 427 76 66 Spoed: 06 52 000 806
Den Haag

Waar ga je bevallen?

De thuisbevalling
Bij een thuisbevalling kun je doen en laten wat je wilt, zoals onder de douche of in bad gaan wanneer je dat prettig vindt. Tijdens de bevalling spreken we af wanneer we langskomen. Er is ook een kraamverzorgster aanwezig en zij blijft samen met ons tot na de bevalling aanwezig om moeder en kind te controleren. Als je graag thuis wilt bevallen, dan kan dat alleen als je postcode valt binnen het werkgebied van onze praktijk. Neem gerust contact met ons op, als je wil weten of je postcode binnen ons gebied valt. Als je graag thuis wil bevallen, dan zal de verloskundige willen weten op welke verdieping je woont en of er trappen in huis zijn. Als je twijfelt, bespreek dit met de verloskundige tijdens het spreekuur.

In het ziekenhuis, poliklinisch
In het Westeinde ziekenhuis Den Haag bestaat de mogelijkheid om met je eigen verloskundige van FEMME te bevallen. Wij begeleiden jou en een verpleegkundige met kraamspecialisatie assisteert. Je kunt al in een vroeg stadium van de bevalling naar de bevalkamer en ook hier kun je doen en laten wat je wilt, mits het medisch verantwoord is. Er is bijvoorbeeld ook een bad om in te bevallen. Afhankelijk van hoe je bent verzekerd, is hier wel of geen eigen bijdrage aan verbonden. Vraag dit na bij je verzekering.

De klinische bevalling
In sommige medische situaties moet je in het ziekenhuis bevallen, maar kan dit wel onder begeleiding van je eigen verloskundige. Dit noemen we de plaatsindicatie. Deze wordt door de verzekering volledig vergoed. Samen met je eigen verloskundige is er een verpleegkundige aanwezig die samen met ons voor jullie zorgt. Net als bij een thuisbevalling zijn wij verantwoordelijk en begeleiden wij de bevalling. Als de bevalling normaal verloopt, is de gynaecoloog dus niet aanwezig. Je hebt een eigen kamer, waar je ook je eigen gang kunt gaan. In principe kun je na de bevalling gewoon naar huis, of naar de geboortekliniek, tenzij er een medische noodzaak is om langer in het ziekenhuis te blijven. Je kindje blijft in dat geval bij jou op de kamer.