Telefoon: 070 427 76 66 Spoed: 06 52 000 806
Den Haag

hormoonhoudend spiraal

Informatie over 2 hormoon houdende spiraaltjes

Er bestaan twee soorten hormoon houdende spiraaltjes: De Mirena spiraal en de Kyleena spiraal.

Het progestageen in het hormoon houdend spiraaltje blokkeert de afgifte van de natuurlijke hormonen in de hypofyse (het hersenaanhangsel) die nodig zijn om de eierstokken te stimuleren een rijpe eicel te produceren. Dat betekent dat er geen eitje meer vrijkomt en er dus ook geen bevruchting kan plaatsvinden. Bovendien wordt door het progestageen de samenstelling van het baarmoederhalsslijmvlies zodanig veranderd dat de baarmoederhals niet meer toegankelijk is voor zaadcellen.

Alleen bij het hormoon houdend spiraaltje is de hoeveelheid van het progestageen in het lichaam zo gering dat soms toch een eisprong plaatsvindt. Omdat bij het hormoonspiraaltje de afgifte van het progestageen direct in de baarmoeder gebeurt is de concentratie van het hormoon in de baarmoederhals zo hoog, dat zaadcellen niet in de baarmoeder kunnen komen en ook geen eicel kunnen bevruchten.

Wat is een hormoon houdend spiraaltje?

De Mirena spiraal is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel en geregistreerd voor gebruik van 5 jaar. Uiteraard kun je de Mirena ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De Mirena spiraal kost ongeveer 140 euro. Het hormoon houdend spiraal bevat alleen progestagenen.

Het zusje van Mirena is de Kyleena  spiraal. Deze is sinds kort verkrijgbaar en bevat nog minder hormonen dan de Mirena. Dit hormoonspiraaltje is net zo betrouwbaar als de Mirenaspiraal. De kosten zijn ook 140 euro. Dit hormoon houdend spiraal is niet geschikt wanneer je overgangsklachten hebt en daardoor onregelmatig of meer bloedverlies hebt dan normaal. 

 

Wat kun je verwachten na de plaatsing van een hormoon houdend spiraaltje?

Na de plaatsing van het hormoon houdend spiraaltje kun je gedurende de eerste zes maanden onregelmatige bloedverlies hebben, meestal in de vorm van “spotting” (enkele druppels bloedverlies of wat bruinige afscheiding). Het onregelmatige bloedverlies wordt geleidelijk minder en blijft in een aantal gevallen uiteindelijk helemaal weg. Ook als de bloeding helemaal verdwijnt blijft de methode betrouwbaar en er bestaat dan ook geen reden om aan zwangerschap te denken.

Na het verwijderen van het hormoon houdend spiraaltje staafje komt de normale cyclus vrijwel meteen terug. Meestal komt de eerste eisprong al na enkele weken en zwanger worden is dan weer mogelijk.

 

Waarom een hormoon houdend spiraaltje?

Meestal wordt het hormoon houdend spiraaltje gebruikt als anticonceptiemiddel. Het werkt ook goed wanneer je bijvoorbeeld veel last hebt van hevige menstruaties of wanneer je overgangsklachten hebt. Het hormoon houdend spiraaltje onderdrukt de eisprong en daardoor bouw je geen of nauwelijks baarmoederslijmvlies op. Vaak zijn de menstruaties daardoor minder hevig of blijven helemaal weg. Het hormoon houdend spiraaltje zorgt dus voor minder of geen bloedverlies tijdens de menstruaties en is tegelijk een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie.

 

Voor wie is het hormoon houdend spiraaltje?

Het hormoon houdend spiraaltje is geschikt voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd die een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie willen. Doordat het spiraaltje constant levonorgestrel (progestageen) afgeeft blijft de eisprong onderdrukt en kun je niet zwanger worden. Het is daarom ook betrouwbaarder dan bijvoorbeeld de pil, omdat je het niet kunt vergeten.

 

Voor -en nadelen van het hormoon houdend spiraal:

Voordelen 
– Zeer betrouwbare anticonceptie
– Vijf jaar bescherming tegen zwangerschap 
– Geleidelijke hormoonafgifte, zonder dagelijkse pieken en dalen
– Snel vruchtbaar na verwijdering

Nadelen 
– Menstruatiepatroon kan veranderen
– Je kunt je menstruatie niet zelf reguleren